Panik Atak

Panik Atak Nedir?

Panik atak ani şekilde ortaya çıkan şiddetli korku, anksiyete ve paniğe verilen isimdir. Bu tür ataklar oldukça şiddetlidir ve hem zihinsel hem fiziksel semptomları bulunmaktadır. Panik atak geçiren bireylerde nefes almakta zorluk, aşırı terleme, titreme ve kalp çarpıntısı gibi belirtiler görülmektedir.  Bazı bireyler göğüs ağrısı ve sırasında gerçeklerden kopma hissi yaşamaktadır ve bu nedenle böylece kalp krizi geçirdiklerini düşünürler. Panik atak sırasında inme geçirdiğini düşünen kişiler de bulunmaktadır. Panik atak ani bir durumdur ve her an gerçekleşebilir.

Panik Atak TMS Tedavisi

Panik atak sırasında tehdit algısı ile sinir sistemi alarm durumuna geçer. Özellikle sağ dorsolateral frontal korteks aşırı uyarılır. TMS Tedavisinin panik atakta olan uygulamalarında bu bölgeye yapılan sakinleştirici atımlar uyarılmışlığı azaltıp kaygının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Tedaviye dirençli ya da yenileyen panik atakta veya hastalığın başlangıcında aşırı yoğun kaygı ataklarını kontrol altına almak için panik atakta TMS Tedavisi kullanılabilir.

Panik Atak Esnasında Yapılması Gerekenler  

1. Derin Nefes Alın

Hiperventilasyon, kişide korku hissini artıran panik atağın bir belirtisi olsa da, nefes egzersizleri sayesinde panik atak semptomlarını azaltabilirsiniz. Solunumunuzu kontrol edebiliyorsanız hiperventilasyondan kaçınabilir ve bu sayede diğer semptomları da hafifletebilirsiniz. Derin şekilde nefes almaya odaklanın, havanın göğsünüzü ve karnınızı yavaşça doldurduğunu hissedin ve sonra yavaşça nefes verin. Nefes alıp verirken içinizden dörde kadar sayın.

2. Panik Atak Geçirdiğinizin Farkında Olun

Geçirdiğiniz atağın kalp krizi değil, panik atak olduğunun farkındaysanız, bu kendinize bu durumun geçici olduğunu ve her şeyin iyi olacağını hatırlatabilirsiniz. Böylece ölüm korkusu ve kötü bir olay yaşanacağı kaygısı gibi iki panik atak semptomunu elemiş olursunuz ve diğer semptomları ortadan kaldırmak için farklı tekniklere odaklanabilirsiniz.

3. Gözlerinizi Kapatın

Bazı panik atakların sebebi kuvvetli tetikleyicilerdir.  Çok fazla uyarıcı unsura sahip yüksek tempolu bir ortamda yaşıyorsanız, bu durum panik atak geçirme sıklığınızı artırabilir. Uyaranları azaltmak için panik atak sırasında gözlerinizi kapatabilirsiniz. Böylece uyarıcı unsurlardan uzaklaşır ve nefes egzersizlerinize odaklanabilirsiniz.

4. Farkındalığa Önem Verin

Farkındalık, çevrenizdeki unsurlar sayesinde gerçekliğe tutunmanızı sağlamaktadır. Panik atak sırasında gerçeklikten kopma hissine kapılmamak için bulunduğunuz ortamdan yararlanabilirsiniz.

5. Kas Gevşetme Tekniklerini Kullanın

Derin nefes alma gibi, kas gevşetme teknikleri de atak esnasında vücut tepkilerimi mümkün olduğunca kontrol altına alarak panik atakların semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Parmak kasları gibi daha basit hedeflerle başlayın ve her seferinde tek bir kasınızı hareket ettirmeye çalışın.

  

GÖNDER
WhatsApp WhatsApp