Disleksi Nedir? Tedavisi Nasıl Olmalı?

Disleksi Nedir?

Disleksi, aslında bir öğrenme bozukluğudur. Kişi normal veya üstün zeka düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde sorun yaşar. Dislektik çocuklar okuma ve yazmada sorun yaşadıkları için öğrenme düzeyinde kendi yaşıtlarından geri kalabilir. Aynı zamanda anlama bozukluğu, beceriler arası çelişki ve aşırı dikkatsizlik de disleksi belirtileridir. Bu çocuklar yaşıtlarından geri kaldıkları ve zorluk çektikleri için özgüvenlerini kaybedebilir ve ya başka ruhsal problemlerde yaşayabilirler. Küçük yaş gruplarında ne yazık ki alay konusu haline de gelebilirler. Anne ve babalar bu sorunun farkında olmadan çocuklarını suçlayıp, üzerine fazla gidebilirler. Bu çocuklar için neler yapılabileceğini bilmek bu yüzden önemlidir.

Öncelikle dişlektik çocuklara karşı sabırlı olmak çok önemlidir. Onları anlamaya çalışın ve yardımcı olun. Örneğin metinleri sesli okumalarını isteyin. Sesli okuma disleksi için bir egzersizdir. Çocuğa kızmadan, onu azarlamadan okurken yaptığı hataları düzeltin. Bu sorunla yüzleşirken en çok ailelerinin desteğine ihtiyaç duyarlar. Siz onları motive ederseniz özgüven sorunları da azalmış olacaktır. Her ufak başarısını tebrik edin, bu onu kamçılayacak ve daha çok çaba sarf edecektir. Genelde ailelerin yaptığı hatalardan biri çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamaktır. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar bu konuda hassastır. Biraz önce söylediğimiz gibi, onları motive etmelisiniz. Ayrıca çocuklarınıza zaman ayırıp oyunlar oynamanız da çok önemli. Dislektik çocuklar oyunlarla yakından ilgilidirler. Doğru oyunları seçerseniz bunlarda onlar için birer egzersiz haline gelebilir. Oyunlar dışında ilgi duydukları alanları da keşfetmeye çalışın. Genelde hepsinin bir ilgi alanı vardır. Çocuğunuzu bu yönde desteklerseniz özgüvenleri artacaktır. Ama tabii ki yapabileceğiniz en önemli şey çocuğunuza sevginizi dile getirmektir. Çocuğunuza olan sevginizin, onun başarısıyla bir bağlantısı olmadığını bilmesi çocuğunuzdaki baskıyı azaltacaktır. Ona sevginizi göstermeniz onun için en iyi tedavidir.

Son olarak unutulmaması gereken nokta ise disleksi teşhisi koymak tamamen uzmanların görevidir. Çocuğunun disleksi olduğundan şüphelenen aileler psikiyatristlere başvurmalıdırlar. Anne, baba veya diğer rehberlik görevindeki kişiler disleksi teşhisi koymamalıdır. Çünkü tek öğrenme bozukluğu disleksi değildir ve belirtileri yanlış yorumlanabilir.

 

WhatsApp WhatsApp